Waarom yoga?

De yogalessen zijn ontstaan vanuit de nood om ouders bij te staan in de veelheid aan prikkels die zij ervaren, en vooral, die zij ervaren door het (groot)ouderschap. Wanneer je als (groot)ouder zelf veel stress ervaart, geef je dat onbewust door aan je (klein)kind. Het kind vangt deze signalen heel snel op en zal een mechanisme creëren om daar mee om te gaan. De kunst is om als ouder rustig te blijven, de stress achter je te laten en je bewust te zijn van het moment zelf. 100% bewust van je (kwali)tijd!

Yoga kan hierbij helpen: het helpt je een balans te vinden tussen inspanning en ontspanning waardoor je beter kan schakelen in verschillende situaties. En je (klein)kind? Die gaat blijere en rustigere momenten hebben met jou!

Deze les is er natuurlijk ook voor iedereen die balans wil (her)vinden!

 

Yogalessen in groep

Je kan wekelijks een yogales volgen met Nele. Deze lessen zijn toegankelijk voor iedereen, een ‘open level’, zodat je telkens kan inpikken wanneer het past.

Hatha Yoga:

Wat is hatha yoga?

Hatha yoga is de yogavorm die het meest bekend is en ze vormt de basis voor heel veel andere yogastijlen.

In de les wordt vooral aandacht besteedt aan de balans tussen inspanning (yang) en ontspanning (yin), waardoor je fysiek fitter en mentaal sterker wordt.

 Deze yogavorm is ideaal om te starten met yoga omdat je een vaste reeks leert, nl de zonnegroet én daarnaast je ademhaling leert controleren en telkens op een rustige manier nieuwe asana’s aangeleerd krijgt.

De les heeft ook een vaste structuur: je lichaam wordt opgewarmd, een aantal zonnegroeten ronden deze opwarming af, we werken naar een piekmoment toe waar wat meer spierversterkende houdingen in voorkomen en dan gaan we een cooling down inlassen om te eindigen met een diep ontspanningsmoment. Ademhalingsoefeningen en meditatie worden meestal bij de opwarming en/of cooling down voorzien.

Je kan jezelf op elk moment uitdagen, maar ook, en vooral, je grenzen leren respecteren.

Yoga is een work in, geen work out!

 

Yogilates:

Yogilates zijn lessen in samenwerking met zowel Open Huis 216 als ManuWell in Machelen. Pilates gericht op het versterken van buik, rug en billen in combinatie met yoga gericht op ontspannen. The best of both worlds… 

Wat is Yogilates?

Yogilates is een combinatie van yoga en pilates. De dynamische pilates oefeningen worden afgewisseld met staande en zittende houdingen uit de yoga, die gepaard gaan met een bewuste ademhaling. Een workout met zorgvuldig opgebouwde serie rekoefeningen die het lichaam in een toestand van harmonie en balans brengt.

Hoe ziet een Yogilates les er uit?

We starten elke les met enkele opwarmingsoefeningen, gaan verder met een mix van pilates en yoga waardoor de spieren soepel en sterker worden en eindigen met een diepe ontspanning.

 

Hatha Flow Yoga:

Dit zijn hatha yogalessen in een pittig tempo, erop gericht om ook de hartslag naar omhoog te krijgen en kracht op te bouwen. 

 

Relax Yoga:

Dit zijn hatha yogalessen in een rustiger tempo. We wisselen inspanning met ontspanning af, steeds met asana’s (houdingen) gericht op het verwerken van prikkels, stressfactoren en dagelijkse spanning. We eindigen deze les met een yoga nidra sessie (slaap yoga) zodat je een goede nachtrust tegemoet gaat. Kortom, een melange van hatha yoga, restorative yoga en yoga nidra.

We weten wat hatha yoga inhoudt, maar wat is restorative yoga?

Deze yogavorm is gericht op ontspannen en zal dus vaak zittende en liggende yogahoudingen toepassen. We houden ze langer aan waardoor je lichaam leert ontspannen. Je gaat namelijk een diepe stretch creëren waardoor je spieren zich overgeven en er meer ruimte vrij komt. Je ademhaling helpt je hier bij.

Je leert je lichaam kennen, observeert de knelpunten en herkent de aandachtspunten zodat je ernaar kan handelen. Daardoor verminderen verschillende klachten, zeker voor mensen met stressklachten, maar ook reumapatiënten en mensen met fibromyalgie hebben hier veel baat bij.

Voordelen van Restorative Yoga

Meer ontspanning, betere ademhaling,…niet enkel in de les, je trekt dat door in het dagelijkse leven. Je leert ook je gedachten loslaten, waardoor er een betere balans ontstaat tussen lichaam en geest.

We keren ons zo vaak naar buiten, dat we de weg naar binnen nauwelijks nog kunnen vinden. Met restorative yoga kan je de weg naar binnen op een vriendelijke manier vinden en zo de rust ervaren die zich daar bevindt.

Restorative yoga kan best confronterend zijn, je kan angsten voelen, emoties die opwellen, je gedachten die afdwalen omdat je lang in dezelfde houding zit of ligt… Door rustig te blijven ademen en je focus terug naar het lichaam brengen, word je terug rustig.

Met herstellende yoga ga je letterlijk je lichaam beetje bij beetje laten herstellen waardoor je je levenskwaliteit verhoogt. Je voelt je echt lichter en fitter!

Voor iedereen die de herstellende werking wil ervaren van yoga.

En wat is yoga nidra?

Yoga nidra, ook wel slaap yoga genoemd, gaat je in een diepe staat van ontspanning brengen. Je vindt een diepe rust waardoor je lichaam aanwezige stress kan reduceren. Het kalmeert je zenuwstelsel waardoor je je beter voelt. Je kan dit als op zichzelf staande sessie beoefenen, of op het einde van een les. 

Individuele begeleiding

Yogacoaching

Ben je op zoek naar een yogasequence die je thuis kan verder zetten op je eentje? Je weet niet altijd hoe er aan te beginnen en de videofilmpjes zijn niet altijd evident om te volgen. In een individuele begeleiding wordt een yogasequence aangeleerd op jouw maat. We houden rekening met je gezondheid, beperkingen, uitdagingen en creëren een unieke sessie.

Kies bij ‘Reservatie’ voor yogacoaching 1op1.

 

Welzijnscoaching voor persoonlijke ontwikkeling

Iedereen komt om de zoveel tijd in een nieuwe fase terecht. Dat vraagt veel energie, brengt je vaak in de war, geeft stress en misschien wel een burn-out of bore-out tot gevolg. Of je nu een twintiger bent op zoek naar de juiste carrière, of een werkende mama die alle ballen in de lucht probeert te houden. Of een prille veertiger die de balans opmaakt maar voelt dat het evenwicht niet klopt. Iedereen ervaart momenten waarop het niet gaat, waarop je het bos door de bomen niet meer ziet.
Op een creatieve én actieve manier gaan we onszelf begeleiden naar een nieuwe gewenste situatie. Je krijgt handvatten aangereikt en yoga wordt ingezet als tool om te ontspannen en te groeien. Je lichaam is je instrument waardoor je jezelf leert observeren en nog beter leert kennen. Kortom, een traject van zelfontplooing en groei.

Kies bij ‘Reservatie’ voor Coaching 1op1.

 

 

Yoga+

Yoga+ zijn workshops waar we telkens yoga combineren met een schijnbaar onsamenhangend onderwerp. De verwondering en het plezier waarmee je de dingen leert benaderen, geven ons een creatieve insteek waar we nog lang over nadenken…

Volg zeker onze ‘Agenda’ om te ontdekken welke workshops er zullen plaatsvinden!